Den siste Festivalgeneralen

Foto: Rickard Nilsson

”Den siste Festivalgeneralen” är berättelsen om en man med en stor kärlek till musik men också med en dröm om att skapa en festival för rock, blues och folkmusik – en dröm som också blev sann.

Från några tusen besökare under de första åren till att vara utsåld flera veckor i förväg kom festivalen att bli den största i Sverige och kanske också den mest älskade av dem alla. Den är idag en internationellt välkänd festival med besökare från över 50 länder.

Det här är Ingolf Perssons berättelse om hur han grundade och skapade Sweden Rock Festival.

Han är ”Den siste Festivalgeneralen”.

För inte alltför länge sedan var svenska rockfestivaler närmast synonymt med den eller de som drev en festival. Ingolf var inget undantag. Han startade festivalen och ledde arbetet.

Sommarfestivalen 1992 i Olofström med band som Nazareth och Wishbone Ash var den första upplagan. Den fick en fortsättning 1993 i Karlshamn och några år framåt med Karlshamns Rock Festival i Bellevueparken och grupper som Black Sabbath, Deep Purple och Lynyrd Skynyrd. Från och med 1998 fick festivalen sitt nuvarande hem i Norje i västra Blekinge och året därpå namnet Sweden Rock Festival. Till västra Blekinge har världens största akter inom hårdrock och heavy metal under årens lopp kommit för att spela.

Det är en berättelse om hur Ingolf skapade något från ingenting till något stort. På vägen har det inträffat en del bakslag men festivalen har också upplevt fantastiska framgångar och succéer. Det är ett entreprenörskap som visar att det går att skapa något om man tror på sin idé och vision. 

Det är en historia berättad med hjälp av Ingolfs egna ord men också av många andra personer som på ett eller annat sätt har varit delaktiga.

”Den siste Festivalgeneralen” är en stor, omfattande och faktaspäckad bok med massor av berättelser om allt som hände inför, under och efter festivalerna men också vad som hände backstage.

Boken är rikt illustrerad med massor av bilder från starten och fram till idag. Det är en spännande tidsresa som börjar redan på 50-talet. 

”Den siste Festivalgeneralen” beräknas komma ut under 2023. Det är något som du inte vill missa om du någonsin har ställt dig frågan ”hur gick det där till – egentligen?”

Berättat för Tony Balogh.